delano maakt het bij colorfabb

Delano_colorFabb.png

De maakindustrie; een industrie die is ontstaan in de 18de eeuw; en vervolgens nooit meer stil heeft gestaan. We nemen een kijkje bij colorFabb in Belfeld, een jong en innovatief bedrijf dat sinds 2012 pioniert in de productie van hoogwaardige filamenten voor 3D-printers. Oprichter Ruud Rouleaux bouwde het bedrijf uit tot een internationale speler. Wij spraken met Delano Crienen, 3D Printing Engineer, over zijn werk en de toekomst van 3D-printen.

 

Oprechte nieuwsgierigheid en enthousiasme 
Tussen meer dan zes draaiende 3D-printers ontmoeten we Delano Crienen. Hij studeerde Mechatronica en werkt sinds drie jaar bij colorFabb. Een functie die perfect bij hem past, zoals al snel tijdens ons gesprek duidelijk wordt. “Mijn opleiding was heel praktisch ingesteld. Alles wat je bedacht, kon je meteen uitwerken. Op school hadden we verschillende manieren om dit te doen, waaronder met een 3D-printer. Helaas stond 3D-printen toen nog in de kinderschoenen en was er maar één printer beschikbaar. Uit nieuwsgierigheid – en een beetje frustratie – besloot ik mijn eigen 3D-printer te kopen, zodat ik thuis verder kon experimenteren. Dat bleek een goede keuze, want het bleef niet bij die ene printer,” vertelt Delano enthousiast.

Ook over werken bij colorFabb was Delano vanaf het eerste moment enthousiast. “Na mijn opleiding ging ik op zoek naar een baan. Ik heb bij een aantal grotere bedrijven werkervaring opgedaan, maar die cultuur paste niet helemaal bij mij. Op een maandag kwam ik via LinkedIn deze functie tegen, en zonder te twijfelen ben ik meteen naar Belfeld gereden om persoonlijk mijn CV af te geven. Een week later werd ik gebeld voor een sollicitatiegesprek. Mijn opleiding sloot goed aan, en mijn enthousiasme deed de rest! Nog geen maand later kon ik al beginnen bij dit fijne bedrijf,” vertelt Delano met een glimlach.

De opkomst van 3D-printen
3D-printen heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt, vooral omdat 3D-printen nog nooit zo toegankelijk is geweest als nu. ColorFabb is opgericht in de winter van 2012-2013 en wat begon in een garage is uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met een productielocatie in Nederland en distributie in Amerika. ColorFabb richt zich niet op de printers zelf, maar op de ontwikkeling van filamenten: het basismateriaal waarmee 3D-printers objecten bouwen. Uiteraard behoort het meegroeien op het gebied van 3D-printer technologie er ook bij.

Delano speelt hierbij een sleutelrol in het testen van deze materialen, zodat de klant precies weet hoe ze onze materialen kunnen gebruiken. Iets waar zijn nieuwsgierigheid goed van pas komt. “Bij colorFabb krijg ik dagelijks de ruimte om, samen met mijn collega’s, het onmogelijke mogelijk te maken. Dankzij korte communicatielijnen kunnen we snel schakelen en blijven innoveren. Ruud Rouleaux, de oprichter van colorFabb, en Bert Habets, CEO van colorFabb, zijn erg betrokken en stimuleren ons om te blijven ontwikkelen. Dat maakt het werken hier extra bijzonder”, vertelt Delano. “Daarnaast is het natuurlijk geweldig om van je hobby je werk te mogen maken!” voegt hij lachend toe.

Werken met passie
Naast de ontwikkelingen die worden uitgevoerd voor klanten, is er binnen colorFabb ook voldoende aandacht voor ‘passie projecten’. Zo ontwikkelt het bedrijf zelf filamenten, waaronder duurzame en biologisch afbreekbare materialen zoals PHA. Dit wordt gemaakt van bacterieel materiaal. Een interessante ontwikkeling waar Delano graag aan bijdraagt. Zo vertelt hij: “Tijdens het koken bijvoorbeeld, viel het me op hoeveel plastic verpakkingsafval ik dagelijks weggooi. Het heeft me doen beseffen hoeveel afval we als samenleving genereren. Een van onze doelen is daarom ook om zoveel mogelijk plastics, wat wij in het dagelijks leven gebruiken, om te zetten naar biologisch afbreekbare materialen. En die mogelijkheid is dichterbij dan wij denken; namelijk door alleen gebruik te maken van biologisch afbreekbare materialen. Deze ontwikkelingen maken ons werk extra bijzonder.”

Werken aan dit soort ‘passie projecten’ wordt bij colorFabb met het hele team gedaan. Wekelijks is er een meeting waar lopende projecten worden besproken. Dit zorgt ervoor dat er een fijne werkcultuur is. Met een team van 15 tot 20 medewerkers heerst er bij colorFabb een balans tussen formeel en informeel werken. “De sfeer is super,” vertelt Delano. “We werken hard door, maar er is ook genoeg ruimte voor humor en persoonlijke groei.”

Maak het zelf mee bij colorFabb
Op zondag 23 maart opent colorFabb zijn deuren tijdens de Dag van de Maakindustrie. Bezoekers krijgen een unieke kans om kennis te maken met de wereld van 3D-printen. Tijdens een rondleiding wordt het productieproces in kaart gebracht en ontdek je de uiteenlopende mogelijkheden van 3D-printen.

“3D-printen spreekt veel mensen aan, van hobbyisten tot professionals,” zegt Delano. “Tijdens de rondleiding kunnen bezoekers zien hoe filamenten worden geproduceerd en vertellen we je meer over de innovatieve en duurzame technieken die we toepassen. Het is een inspirerende ervaring voor iedereen die geïnteresseerd is in technologie en creativiteit. Of voor enthousiastelingen zoals ik, die graag bij colorFabb willen komen werken. Wij kijken er naar uit om jullie te mogen verwelkomen op 23 maart!”

Aanmelden